Geriatriken först i SLSO med kvalitetssäkrat kompetensbevis för undersköterskor
Runt 160 undersköterskor inom geriatriken kan snart stoltsera med sitt kompetensbevis gällande kapillär och venös provtagning samt urinrörskateterisering (KAD). Effekten förväntas bli ökad patientsäkerhet och yrkesstolthet samt bättre arbetsmiljö.
– Efter genomgången utbildning, praktisk övning och examination kommer undersköterskan ha ett kompetensbevis för att genomföra kapillär och venös provtagning samt KAD, säger Christina Sundman projektledare på FOU.nu inom SLSO och en av de som tagit fram strukturen för genomförandet av kompetensbevisen inom geriatriken.
Syftet med kompetensbevis är att frångå årliga delegeringar, (som är det brukliga sättet att överlåta en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften), för provtagning och urinrörskateterisering till att i stället erbjuda ett högstrukturerat arbetsplatslärande som leder till en formell kvalifikation - kompetensbeviset.
Medel från Omställningsfonden
Det var i november förra året som HR på SLSO:s geriatriska kliniker, Annika Alsenhag Ahlbin på Jakobsbergsgeriatriken och Caroline Bramstång på Sabbatsbergsgeriatriken, sökte och fick medel från Omställningsfonden* för att utveckla en struktur för att genomföra kompetensbevis för undersköterskor.
Ett år senare har lokala arbetsgrupper under projektledning av Christina Sundman och Katharina Buchta, omvårdnadschef på Sabbatsbergsgeriatriken tagit fram utbildning, övning och examination.
Kompetensbeviset inom geriatriken är viktigt ur flera perspektiv. Det handlar om att utveckla och ta tillvara befintlig kompetens för att främja patientsäkerheten och den framtida kompetensförsörjningen.
– Att på det här viset formalisera kompetens för undersköterskegruppen leder förhoppningsvis också till ökad yrkesstolthet och en tydligare roll inom det geriatriska vårdteamet, säger Katharina Buchta.
Att arbetsgivaren tar ansvar för medarbetares kompetensutveckling spelar skapar en känsla av säkerhet och förtroende som gör att patienter och närstående kan känna sig trygga med vården och vårdens kvalitet, är projektledarna eniga om.
Ringar på vattnet -reflektion
En av de som genomgått kursen och nu har sitt kompetensbevis i handen är Åsa Broskog Hollner, undersköterska på Jakobsbergsgeriatriken. För henne innebär kompetensbeviset ett kvitto på de reella kunskaper hon redan har.
Åsa tillhörde den grupp som var först ut och nu assisterar hon vid utbildningens examinationstillfälle. Då kan hennes kollegor först öva i KTC (kliniskt träningscenter) ihop med henne för att sedan i rummet bredvid genomföra examinationen.
– Utbildningen var riktigt bra. Man får bekräftat det man kan och får repetera och uppdatera sig på det man kunde mindre. I förlängningen har jag märkt att jag reflekterar mer i vardagen kring metoder och moment och jag tänker att det är ett bidrag till verksamhetsutveckling, säger Åsa Broskog Hollner.
Den bilden bekräftas av Christina Sundman – att det blivit en ”spin-off-effekt”.
– Jag märker att de som tagit kompetensbevis börjar reflektera mer över sitt eget arbetssätt i andra vårdmoment också. Det blir en snackis på avdelningen om kompetens och det blir en stolthet hos de undersköterskor som har fått kompetensbeviset, säger Christina Sundman.
Kompetensbeviset är sålunda ett fint sätt att höja och tydliggöra undersköterskans yrkesroll. Förhoppningen är att flera personer ska vilja utbilda sig till undersköterska och vilja jobba inom geriatriken.
– Jag kan se att vi med detta blir en attraktiv och lärande arbetsplats där medarbetare väljer att stanna i högre utsträckning än idag, säger Katharina Buchta.
Vinster
Finns det måhända ett ekonomiskt perspektiv också? Vi vänder oss till en verksamhetschef för svar.
– Vinsterna är i första hand inte ekonomiska. Det är ett sätt att förstärka kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet på kliniken, vilket på sikt kan ge kan ge ekonomiska vinster, säger Håkan Erlandsson, verksamhetschef på Jakobsbergsgeriatriken.
Trestegsraket
Vägen till kompetensbeviset inom geriatriken är en trestegsraket. I steg 1 genomför medarbetaren en e-utbildning via Lärtorget och Vårdhandboken. I steg 2 har man en genomgång och praktisk metodträning tillsammans med undersköterskekollega eller en sjuksköterska. Steg 3 är examination som utförs av utbildningsledare som är sjuksköterska, i det här fallet Christina Sundman.
– Det är i sak inga nya arbetsuppgifter för undersköterskorna, de kan ju detta sedan tidigare och har haft det på delegation. Kompetensbevis konfirmerar att det går rätt till, säger Christina.
Geriatriken först inom SLSO
Kompetensbevis för undersköterskor finns sedan tidigare på bland annat SÖS och Danderyds sjukhus inom Region Stockholm men inom SLSO är alltså geriatriken först ut.
*Omställningsfonden
Omställningsfonden är en stiftelse och finansieras av arbetsgivare anslutna till SKR eller Sobona via en årlig premie. Premien är tänkt att täcka kostnader för bland annat förebyggande insatser och stöd för arbete med strategisk kompetensförsörjning. För detta projekt sökte geriatriken för förebyggande insatser. Att arbeta med förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov. Förebyggande insatser ska stärka arbetsgivarens kompetensförsörjning och medarbetarens anställningstrygghet hos arbetsgivaren.
Foto:Bild 1: Yanan Li
Publicerad 2024-10-23
Jobba hos oss
Geriatriken utvecklas snabbt och är framtidens vård. Här får du stora karriär- och utvecklingsmöjligheter i ett tätt samarbete med bland annat läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och dietister.
Senaste nyheterna
- Möjligheterna finns inom Stockholms läns sjukvårdsområde
- Egenmonitorering – för trygghet, samverkan och patientdelaktighet
- Podd: Om psykiatri och habilitering i samverkan
- Utökat samarbete för närmare och mer tillgänglig vård och omsorg
- Livet pågår - spaning på palliativ vård
- Upptäck Alltid öppet - ett smidigt sätt att kontakta vården
- SLSO:s Super Mario på Sabbatsbergsgeriatriken
- När någon säger ”fixa det här” – då gör jag det!
- Stockholms läns sjukvårdsområde har anmält felaktig hantering av personuppgifter
- ”Vi översköljer patienterna med råd, men vi kan göra bättre”