En gipstekniker på en närakut gipsar en patients fot. Foto: Yanan Li

Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året

Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.

— På närakuterna har vi tillgång till röntgen och gipsar okomplicerade arm- och benbrott. Då frakturer är en vanlig diagnos hos oss är vi vana och skickliga på gipsbehandling, säger Sisko Jalkanen Ahlholm som är gipstekniker på Närakut Rosenlund.

Idag finns utbildade gipstekniker på alla de sex närakuter som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde.

Innan närakuterna infördes var den som råkade ut för en fraktur hänvisad till att söka hjälp på en akutmottagning på sjukhus. Där kunde personen ibland få vänta länge, eftersom en fraktur ofta inte kan prioriteras lika högt som allvarligare sjukdomar och skador.

— Gipsning av frakturer ingår inte i vårdcentralernas uppdrag. Därför är gipsning ett bra exempel på hur närakuterna kan hjälpa dem som behöver akutvård men som inte nödvändigtvis måste vara på en akutmottagning på sjukhus, säger Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef för närakuterna inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Mer komplicerade frakturer behöver fortfarande hänvisas till en akutmottagning på sjukhus. Men även där kan den bedömning som läkaren på närakuten redan gjort snabba på arbetet för sjukhusets läkare.

Om närakuterna

Hos närakuterna kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och skador som inte är livshotande. Vid livsfara ska man alltid ringa 112.

Kontakta alltid sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 innan du åker till närakuten. Sjuksköterskorna på 1177 kan ge dig råd om du får bäst hjälp hos en närakut, akutmottagning på sjukhus, eller om du bör vända dig till din vårdcentral.

Läs mer om närakuterna på deras webbplats: narakuter.regionstockholm.se (länken öppnas i nytt fönster)

Publicerad 2025-02-05