Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende
En avhandling, som försvaras idag, undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symtom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.
-Vi har sett att läkemedelsbehandling av adhd hos patienter med samsjuklighet i beroendetillstånd förbättrar adhd-symptomen och kan eventuellt minska substansanvändningen. Att centralstimulerande läkemedel var kopplat till minskad alkoholkonsumtion för individer med alkoholberoende och adhd är särskilt viktigt då det inte finns några studier som visat detta tidigare. Detta är lovande för en patientgrupp som ofta har svårt att hitta rätt behandling, säger Christoffer Brynte, specialistläkare Beroendeakuten Stockholm och nybliven medicine doktor i Johan Francks forskargrupp vid Centrum för psykiatriforskning.
Enligt Christoffer Bryntes avhandling har personer med både adhd och beroendetillstånd (beroende av alkohol eller andra droger) ofta mer allvarliga symptom och negativa konsekvenser än de som bara lider av en av diagnoserna, bl a högre grad av impulsivitet och neurokognitiva besvär i ett bredare spektrum än de som enbart har adhd. Studierna som ingår i avhandlingen visar att centralstimulerande läkemedelsbehandling för adhd minskade självrapporterade adhd-symptom och färre dagar med intensiv alkoholkonsumtion efter 3 och 9 månader, men effekten på användning av illegala substanser var inte entydig. Psykologisk behandling för adhd var också kopplad till färre dagar med intensiv alkoholkonsumtion
180 mg metylfenidat, en förhållandevis hög dos av adhd-läkemedel, var kopplat till förbättrad neurokognition, så som arbetsminne, impulskontroll och koncentration, samt minskade självrapporterade adhd-symptom och drogsug hos patienter med samsjuklighet av amfetaminberoende och adhd.
I avhandlingen jämfördes också behandlingar för vuxna patienter med både adhd och beroendetillstånd hos ett antal vårdgivare i Sverige, sju andra europeiska länder och USA. Resultaten visade att många patienter inte får adhd-behandling, även vid högspecialiserade behandlingscentra, och att det fanns omotiverade skillnader i behandlingsstrategier mellan olika centra.
-Resultaten visar att behandlingen är effektiv, men fler kliniska studier behövs för att bättre förstå de mest effektiva kombinerade behandlingarna för både adhd och substansbrukssyndrom. Behandlingarna skiljer sig mellan länder och regioner, och här behöver vården standardiseras så att behandlingsrekommendationer följs. Detta är avgörande för att säkerställa jämlik vård för alla patienter, oavsett var de söker vård, säger Johan Franck, professor, överläkare och huvudhandledare för avhandlingen.
Publicerad 2024-11-08
Senaste nyheterna
- Egenmonitorering – för trygghet, samverkan och patientdelaktighet
- Podd: Om psykiatri och habilitering i samverkan
- Utökat samarbete för närmare och mer tillgänglig vård och omsorg
- Livet pågår - spaning på palliativ vård
- Upptäck Alltid öppet - ett smidigt sätt att kontakta vården
- SLSO:s Super Mario på Sabbatsbergsgeriatriken
- När någon säger ”fixa det här” – då gör jag det!
- Stockholms läns sjukvårdsområde har anmält felaktig hantering av personuppgifter
- ”Vi översköljer patienterna med råd, men vi kan göra bättre”
- Från barnmorska till apputvecklare