äldre person får hembesök av vården

Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö

När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.

Innan samarbetet påbörjades var det oklart var gränsen mellan sjukvård och egenvård går. Vad är vårdcentralens ansvar och vilka sysslor kan hemtjänsten utföra? Det kunde exempelvis handla om att byta kateterpåse, lägga om enklare förband eller sätta på stödstrumpor. Det förekom avvikelser och det blev tydligt att region och kommun behövde samarbeta för att reda ut detta.

- Egenvårdslagen är bred och öppen för tolkning. När vi samlade alla vårdcentraler och hemtjänstutförare i kommunen blev det tydligt att olika aktörer hade olika uppfattningar om vem som har ansvar för vad, säger Shyi Klint som är Tyresö kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.

Tillsammans identifierade de områden som behövde förtydligas och gjorde ett gemensamt arbete med riskanalyser och rutiner. Nu är det tydligt vad som ska göras, av vem, när och hur.

Använda resurser smart

- För att klara av det ökande antalet äldre i framtiden behöver vården och omsorgen samarbeta för att använda våra gemensamma resurser på bästa sätt. Det är inte effektivt att olika aktörer genomför varsitt hembesök när en av dem kunnat utföra åtgärderna, säger Therese Billberg, som är geografisk samordnare för vårdcentraler i Tyresö.

För att säkerställa tillräckligt hög kompetens bland hemtjänstutförarna behövde hälso- och sjukvården dela med sig av sin kunskap. Vårdcentralerna i Tyresö tog fram digitala webbutbildningar över hur uppgifter ska utföras. Dessa ska alla medarbetare i hemtjänsten ta del av.

- Samverkan handlar om att ge och ta. Alla behöver kliva utanför sina ordinarie gränser lite grand för att det ska ske, säger Therese Billberg.

Tidigare kunde samma omsorgstagare få besök av flera olika aktörer under samma dag. Det kunde resultera i att hela dennes dag blev uppbunden så att det blev svårt att komma iväg på aktiviteter. Nu får omsorgstagarna färre besök, med kvalitet och en kontinuitet i deras hantering.

- Att hemtjänstens medarbetare får högre kompetens gör att de tidigare kan uppmärksamma om något inte står rätt till med omsorgstagaren och rapportera till vårdcentralen, säger Therese Billberg.

Flera åtgärder för ökad tydlighet och lägre trösklar

Vårdcentraler och hemtjänstutförare har enats om kontaktvägar för att vara mer tillgängliga vid snabba frågor dem emellan. Det gör det enklare för hemtjänsten att ringa vårdcentralen om det uppstår osäkerhet hemma hos omsorgstagaren och vice versa.

- Det är viktigt med tydlighet för att minska risken för fel. Alla hemtjänsttagare har en tydligt uppmärkt pärm hemma och längst bak sitter det numera en vårdplan som följer samma mall oavsett vilka aktörer som är inblandade, säger Shyi Klint.

Tillsammans har de också enats om smidigare arbetssätt som minskar administration och ökar tydligheten kring egenvårdsintyg och egenvårdsbedömning.

- Att ta fram webbutbildningar, mallar och nya arbetssätt tar arbetstid och medför initialt en kostnad. Men i längden är vi övertygade om att det frigör tid och leder till att resurser används på bästa sätt, säger Shyi Klint.

Ger ringar på vattnet

- Vi har fått frågan om det är patientsäkert att överlåta arbetsuppgifter till hemtjänsten? Det vi kan säga är att det inte var patientsäkert innan. Nu ökar vi kompetensen, vi har tydliga rutiner och en ansvarsfördelning som vi kan luta oss mot. Det ger oss större möjligheter att hävda när något är fel och att skriva avvikelser, säger Therese Billberg och Shyi Klint instämmer.